Мога ли да плувам с контактни лещи?

юли 31, 2019Blog0 коментари

Възможно ли е човек да влезе с контактни лещи в морето, реката или басейна?

Лятото е сезонът на ваканциите и на плажовете, което е немислимо да мине без плуване в различи водни басейни. Ако носите контактни лещи, тогава въпросът става актуален.

Какви проблеми възникват при плуване в морето? Сол – морето е солена среда, която дразни очите, дори без да носите контактни лещи. За лещите солената среда е противопоказна – разяжда самата леща и може да доведе до загуба на нейните свойства. Редица бактерии – при къпане съществува риск от бактериални отлагания върху лещата, което може да доведе до развитие на конюнктивит и други заболявания. При една по-силна вълна може да загубите лещата.

Въпреки това, което споделихме, плуването с контактни лещи в морето е възможно, но за да се сведат до минимум всички негативни последици, препоръчваме да се спазват следните съвети:

  • Лещите, които използвате е желателно да бъдат ежедневни и сменени след привършване на водните процедури;
  • Използвайте плътно прилепнала плувна маска, за да предпазите очите си от контакт с водата;
  • Винаги носете със себе си резервен чифт лещи.

 

Плуване в сладка вода (езеро, река)

За разлика от морската вода, речната вода не съдържа сол, което е добре ако искате да носите своите контактни лещи. Тук обаче има и друга опасност: бактериите. Езерата и реките са идеални места за развитие на патогенна микрофлора. Ако бактериите влязат в пространството между лещата и лигавицата на окото, може да се развие тежко възпаление. Ако решите да плувате в езеро, река с контактни лещи, Ви съветваме да бъдете изключително внимателни, да ползвате плувна маска и антибактериални капки.

Още публикации
0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърни се в магазин